2017. december 21. 15:53 - Cathreen Misery

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Kritika

Avagy újabb könyvajánló, illetve Könyv kontra Film vélemény.

covers_146907.jpgRansom Riggs különleges, szerintem ez idáig egyedi könyvéhez volt szerencsém e hónapban. Kölcsön könyvként került hozzám, ajánlásként és nem bántam meg, hogy elfogadtam a lehetőséget. Nagyon tetszett, magával ragadott, bár akadnak fenntartásaim. Viszont, mielőtt belevágnék a kritikába és leírnám a pozitív és negatív véleményem egyaránt, szeretném azzal kezdeni, miszerint előtte megnéztem a filmet. Mennyi idő telt el a kettő között? Nem sok. Igaz, nem mozi vásznon láttam, bár emlékszem, hogy szerettem volna. Már önmagában a cím kecsegtetően hatott és vonzott, hiszen nem mindennapi filmcím és könyvcím a fenti. Nem emlékszem pontosan, de pár hónap telhetett el csupán a kettő között.
El kell ismernem, tetszett a film és szerettem. Előismeretek nélkül is élvezhető volt, a legtöbb kérdésre választ kaptam és látvány, történet világban sem volt hiány. Sőt mi több, épp az alap történet miatt kezdtem bele az olvasásba. Miként anno a Harry Potter könyveknél, úgy itt is ama jelenség kelt életre, melynél a film hozta meg kedvemet a könyv elolvasásához. S bár pontosan jól tudtam, hogy lesznek eltérések vagy épp, kimaradt vagy toldott, eredetileg nem létező jelenetek mégis, legyűrtem az ebből származtatható félelmeimet és aggályaimat. Mennyire jól tettem! Viszont tény, hogy a könyv végére akadt bőven tényező melyeket hiányoltam a filmből vagy épp, a film tért el sértően a könyvtől. Nem akarok a könyvfeldolgozások ellen lenni leginkább azért, mert ki tudja, hány hozzám hasonló ember él a Földön, kiknek épp az adaptáció hozta meg a kedvét az olvasáshoz (ismerek párat). Ilyen tekintetben helyes sőt, nagyszerű dolog a filmvászonra vitt könyv. S bár igenis érezhető minden adaptációról, miszerint igyekeznek érthetően és emészthetően megfogni olyanoknak is, kik nem olvasták a könyvet, mégis… néha úgy vélem, bizonyos változtatások nem kellettek volna.
Megvallom, nem tudok és nem is akarok állást vállalni azon táborok között, mik szerint a könyv adaptációk egytől egyik rosszak vagy épp, jobbak. Szerintem ezt mindenki döntse el maga. Nálam fele-fele az arány, hiszen míg két könyvet is film mutatott be nekem, addig akadnak olyan feldolgozások, mik épp emiatt lekerültek az „El fogom olvasni” listámról. Ilyen az Éhezők viadala vagy Legenda vagyok. Ők mind olyan alkotások, melyeket elsőként filmként láttam s utána nem éreztem egyáltalán késztetést arra, hogy olvassam is. Megvallom, utólag megbántam, hogy a sorrendet nem cseréltem fel.
De itt, nem így alakult!

vandorsolyom-kisasszony-kulonleges-gyermekei-karakter-03.jpgNem fogom részletezni mely dolgok különböznek, vagy egyeznek könyv és film között, mivel spoilereznék vele. Legyen annyi elég, hogy a film nem mutatta be rendesen a főszereplő múltját, míg a könyv adott rá hangsúlyt, illetve a lány ki kiemelkedő szerepet kap Jacob mellett, szintén eltérő – mondjuk, ez a része kifejezetten zavart. Az első kötet sem úgy végződik, mint a film s bár nem olvastam tovább a trilógiát (de fogom, tervbe van véve, s ha rajtam múlik, minél hamarabb), így nem tudom megállapítani mennyire hű a film vége, vagy sem. Az biztos, bátran ajánlom elolvasásnak, annak is, ki látta a filmet és esetleg, emiatt nem mert még belekezdeni. Elhiheted, megéri. Be is mutatom mennyire. Rendben, akadnak fenntartásaim, de ez senkit se tántorítson el! 
Kezdeném a kellemes és boldog, pozitív gondolatokkal. Először a könyv nyomtatott formájával kezdeném azzal, ami képeket tartalmaz és ijesztő borítóval ellátott küllemet kapott. Kicsit megtévesztő lehet, mivel a könyv nem horror, hanem inkább kaland, fantasy, uban fantasy és ifjúsági. Elismerem, akadhat benne pár elvontabb elem, szerintem nem megrázó vagy elborzasztó. S bár épp a külleme és nyomtatási formája miatt olyan drága, nagyon széppé és elvarázsolt könyvé teszi. Akadnak benne képek illusztrációként, amik bőven adnak a hangulathoz sőt, a végére teljes mértékben úgy éreztem: én is egy fotóalbumot néztem végig, közben hallgattam Jacob meséjét. Végérvényesen elérte, hogy részese legyek a történetnek és én is elvarázsolt, alternatív világba csöppenhessek mindamellett, hogy imádom a régi képeket. Mikor elolvastam tényleg úgy éreztem, mintha egy hurkon kívül kerültem volna s mely bezárulva, többé nem nyílik ki előttem. Természetesen ez folytatódni fog amint meglesz a többi része.
Belső tartalom még dobott és fokozott a kalandokon. Főszereplőnek korához és személyiségéhez illő öngondolatai voltak, fejlődése teljesen logikus és érthető, egy csepp kétségem nem akadt döntés és jellem változásából következő tettei iránt. Folyamatos, izgalmas részeket kapunk, mely egy percre sem hagy nyugodni. Mikor mégis azt hisszük, a történet lenyugodott és pihentet minket, hirtelen jön valami váratlan. A legfontosabb, hogy a látott film ellenére is képes volt meglepni épp, az eltérő részek miatt (akad, ami benne sincs, vagy másként van). Nem volt nehéz elvonatkoztatni a filmtől, ebben a könyv sokat segít. Emellett nagyon tetszett és örültem is annak, hogy a főszereplő bár serdülő és fiatalkorú, mégis képes felelősen dönteni, emberien viselkedni, ráadásul okos is. Igen, ez szerintem sokkal jobb, sem mint azt elhitetni a mai tinédzserekkel, miszerint a buta, amőbának is kevés IQ-val rendelkező agyállomány a trendi és a helyes. Nem, Jacob itt vérbeli ember, aki hibát is követ el, de tanul belőle, mindemellett vannak érzelmei mégis, okos! Miért nem lehet inkább ez a trendi? Nem úgy, mint a szürke, semleges Bella félék…
Jacob képes volt félni, kétségbe esni vagy döntésképtelen állapotba kerülni mely, teljesen természetes emberi vonás s így, maga a könyv is elfogadottá vált. Ráadásul nem nehéz azonosulni a szereplővel. Mellékszereplőinek is adott jellemet és személyiséget, mely lassan kibontakozik. Nem mindnél, mivel így a végére marad bennem hiány. Szerintem a további két kötetben lesz pár szereplő, ki jobban kibontakozik és még inkább megismerhetővé, közelivé válik. Maga az alapötlet zseniális! Remekül játszott a fantázia elemekkel, már létező vagy újként megalkotott tényekkel, lényekkel. S bár, itt is azt a sablont kapjuk, miszerint vannak jók és rosszak mégis, tapinthatóan közelivé és életszerűvé teszi őket. A rosszak például szerintem, lehetnének egyenest karikatúrái vagy metaforái a hiú, hataloméhes, öntelt embereknek, akik nem törődve másokkal, képesek elpusztítani bármit és bárkit önön érdekcélok miatt. Emellett a jó oldalon akadnak gyerekek is, nem csak érett fiatalok, akik miatt megvallom, azonnal elkezdtem aggódni. Ők nem kaptak kiemelkedő jeleneteket, de épp elég volt az a pár, hogy sajátjaimnak érezzem. Emellett Vándorsólyom kisasszony is kifejtette álláspontját, tetteinek okát és képessége létezésének célját. Nemes, becsületes, önzetlen ember akiről, sokunk példát vehetne. Bár ő is olyan szereplőnek sejtetik, kinek kibontakoztatása még várat magára.
Szerettem, ahogy elragadott magával és másik világba repített. Azt, ahogy tényleg elvonatkoztathattam a valóságtól és részese lehettem egy igen izgalmas, felettébb különleges életnek és történetnek. Nehezen tudtam letenni, s ha mégis, vágytam arra, hogy ismét kezeim közé vegyem a könyvet és hagyjam az újabb utazást.

264733_800x600.jpg

Negatívumként akadt pár megfigyelésem, de igazság szerint ezek nem olyan rosszak, hogy olvashatatlanná válna a könyv. Úgy vélem épp a drága és díszes, ízléses külleme, plusz képek és minden fejezet saját oldalt kap részei miatt, túl drága lett a könyv (nem tudom megérteni és nem is fogom, hogy miért jó így kitölteni egy könyvet – két szó kap önálló lapot vagyis, ha tíz fejezet, akkor plusz tíz oldal/papír. Hurrá…). Ilyen téren örülök, hogy kölcsönbe kaptam, mivel nem most engedhettem volna meg magamnak, hogy megvegyem. S ez sorozatos könyv, vagyis nem egyszeri pénzkiadást jelent. S bár nagyon jólesett kezembe venni a szemnek is szép külsővel rendelkező, kemény kötéses könyvet, kissé fényes lapjaival és csaló terjedelmével mégis… én úgy vélem, hogy felesleges volt. A képek beillesztése remek ötlet, illett is mind az aktuális részhez és tényleg, egy albumot néztem végig közben kaptam egy érdekes történetet is, mit köré ábrázoltak. Viszont minden más, csak giccs és plusz pénz. Szeretem igen, ha ízléses, szép, akár elegáns egy könyv külleme és szeretem a kemény kötéses darabokat. Viszont ezeken is lehet spórolni a nyomtatás során, hogy ne kerüljön horribilis összegbe. Meg hát, ha jó egy könyv, a legegyszerűbb nyomtatási forma is megteszi, nem kell a díszes küllem.
Amit még hiányoltam, az az intellektuális írásforma és leírás. Mert bár az író alkalmazkodott ahhoz, hogy tinédzser fiú szemszögét és gondolatait követjük, aki a mai XXI. század gyermeke. Ez szép és remek, miként a beszédstílus különbségek megmutatása is (gyerekek és Vándorsólyom másként beszéltek, mint Jacob). Viszont valamiért nekem nagyon nehezemre esett elképzelni néha, egy-egy helyszínt vagy cselekedetet. Nem tudom a film befolyásolt e, de a fogalmazás sem volt egyértelmű. Olyan érzésem volt, mintha az író gyermekeket is szeretett volna megfogni az írásával pedig, 15 év alattiaknak nem biztos, hogy ajánlanám. Akadnak benne felnőtt vagy épp durva részek. Bár, ki tudja…
Akadtak alkalmak, amikor csalódtam a kevés szóhasználaton és nem lett olyan változatos, mint amilyen lehetett volna.
A szerelmi szál sem volt életbevágó, bár örültem a jelenlétének és annak, hogy nem eköré épült az egész, csupán kellemes mellékest kap az olvasó.

004_miss_peregrines_home_for_peculiar_children_004_960.jpg

Egy szó, mint száz, szívesen ajánlom a könyvet azoknak, kik szeretnének egy fantázia világ rabjai lenni és olyat átélni, mit még ezelőtt sose. Remek kikapcsolódást jelenthet és szórakozást egyaránt. Nem nehéz olvasmány, mégsem tudható előre, mi fog történni. Kalandos és cselekmény dús, érdekes és páratlan. Én mindenképp folytatni fogom a következő két részét, utána tervezek egy újabb bejegyzést, de akkor összesítve a három kötetet.
Ezennel zárom soraim.
Kívánok kellemes ünnepeket mindenkinek!
Cathreen Misery

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr7813515825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.