2018. január 29. 16:28 - Cathreen Misery

Book Blogger Teszt 2018

Avagy könyvkihívás teljesítése. Mert olvasni jó!

0daccafd19a3be1b9c416409eb20a6dd.jpgNemrégiben fedeztem fel az érdekesnek ható kérdéssort vagy kihívást Molyrágta Sorok Blog oldalán. Szerencsére nem kötelező megvárni míg meghívnak, így elolvasva a válaszait és kérdéseit felöltött bennem a gondolat, miszerint jó lenne megcsinálni és választ adni az olvasáshoz köthető kérdésekre. Amellett, hogy nagyon szeretek olvasni és könyvek közt lenni (egyszerűen mámorító tud lenni egy új vagy régi nyomtatott könyv egyaránt), nagyszerű dolog szerintem népszerűsíteni az olvasást és azt, hogy könyvet forgatni kezeink között igenis remek elfoglaltság!

Mielőtt belevágnék, szeretném leszögezni a szabályokat.
- Köszönd meg annak, aki kihívott, és linkeld be a blogját!
- Válaszold meg a 10 kérdést!
- Hívj ki legalább 5 embert!
- Tudasd ezzel az 5 emberrel, hogy kihívtad őket

Jöjjenek a kérdések.

1, Top 3 könyves dolog, ami idegesít?

Üres tartalom. Nincs annál bosszantóbb számomra, ha úgy olvastam végig vagy áldoztam valamennyi időt egy könyvre, ha lényegében nincs mondandója, nincs története és így lényege. Egyrészt tudom, hogy sokkal hasznosabb könyvre is áldozhattam volna azt az időt és energiát, vagy más hasznosabb dolgokra és olyankor szét tudnék robbanni idegességemben. Ha már valaki történetet szeretne leírni, mindegy milyen indokkal (könyvnek vagy filmhez), akkor legalább történetet adjon neki, életet, mondandót, ami értelmes és ne maszlaggal tömje meg a lapokat. Esküszöm fa pazarlás minden ilyen üres könyv.
Ostoba karakterek. Rendben, nem kell minden szereplőnek diplomatával rendelkező, született zseninek lennie, aki túlmutat az átlagembereken mégis, szerintem elvárható egy alap intelligencia szint, amit megüthetnének a karakterek. Főleg, ha a főszereplőről van szó! Legyen sütnivalója, legyen igenis tanult és élet tapasztalt, emellett intelligenciája alkalmazkodjon a korához kivéve, ha korát felülmúló IQ-val áldotta meg a sors. Tanuljon a hibáiból és képes legyen a fejlődésre, vagyis jellem érettségre és arra, hogy felnőjön a feladatához feltéve, ha az író kihívás elé állítja. Még a legdepresszívebb, legszentimentalistább történetekben is értelmes, aggyal rendelkező, nem sült krumpli IQ-val megáldott emberek képesek szerepelni! Nagyon nem tetszik, ahogy az írás mellett a karakterek kidolgozása is egyre silányabb minőséggé válik és elvész a karakter azon fontossága, miszerint legyen okos. Legalább egy nyolc általános szintet üssön már meg, könyörgöm! Sok ifjúsági regényt azért sem merek forgatni és kézbe venni, mert rendszeresen moszat agyú karakterekkel vannak megáldva, akik nem tanulnak semmit, folyton elvétik ugyan azt a hibát, semmi cél vagy álommal nem rendelkeznek és annyira iskolázottak, mint a szobanövényem. Miért kell így hülyének nézni az olvasót is? Mert nekem így tűnik.
Kivételt képeznek az olyan szereplők, akik direkt mentális betegséggel vagy fogyatékossággal léteznek a kötetekben, bár sajnos vagy sem, kevés ilyen példa létezik.
Átverő cím és fülszöveg. A harmadik és egyben legidegesítőbb tényező, mikor félrevezető vagy egyáltalán nem kapcsolódik a cím és/vagy a fülszöveg a könyv tartalmához. Persze megértem, hogy kell a felhajtás és figyelemfelkeltés a jobb eladás érdekében, de az istenért könyörgöm, ha valamit megveszek, s azért amit elhitetnek velem, legyen tartalomban is megegyező! Ha kenyeret veszek elvárom, hogy ne legyen üreges hiszen, nem a héját veszem meg. A borítóra már ki sem térek, mert bár sokkal jobban szeretem, ha a könyv egy részletét vagy hozzá köthető dolgot ábrázol, sajnos gyakorta nincs köze hozzá. Viszont egy cím igenis hűen tükrözze a tartalmat, a fülszöveg adja meg a bemelegítést és a kezdő löketet akkor is, ha így nehezebb eladni!

664e4a3d16337f1702b226940294fb9e.jpg2, Három könyves vallomás?

Feleslegesen megvett könyvek. Az első kérdéshez köthetően sajnos követtem el olyan hibát, mikor megvetettem könyveket remélve, hogy jók lesznek. Eltértem a megszokott kedvenc íróimtól s sok tényező azzal kecsegtetett, miszerint nem bánom meg. Amint elolvastam őket majdnem mindben csalódtam (két ilyen kötetem is akad) és nagyon megbántam, hogy helyettük nem mást kértem illetve azóta nem kértem ajándékba könyvet, mivel az ajándékozóval szemben sem akarok kihasználó lenni.
Elkobzott könyvtári könyv. Általános iskolában egyszer nem vittem vissza egy kölcsönbe kivett könyvet s bár szerintem már eltűnt a múlt sötét mocsarában, azóta is megbántam, amit tettem. Ha egyszer megtalálom szerencsétlen öreg könyvet, visszaviszem! Sajnos olyan régen volt, hogy más nem maradt meg, mint hogy kislány lehetett az elején igen rövid címmel és ez a kettős tényező fogott meg benne.
Írás stílus lopás. Tinédzserként olyan sokat olvastam Stephen King könyvet, hogy amikor próbálkoztam az írással pár ember visszajelzése alapján kiderült, erősen hasonlóan írtam, mint az említett író stílusa. Tény, hogy pár év alatt több, mint tíz kötetét felemésztettem, ha nem többet és elismerem, nagy hatással volt és van is rám. Olyannyira, hogy szó szerint szüneteltetnem kell a könyveinek olvasását, ha nem akarom tudat alatt átvenni az írásának egyéniségét. Természetesen nem kell szó szerint átvett stílusnak venni, de közeli hasonlatnak értelmezhető. Mára igyekszem teljesen saját stílust kialakítani, de enyhe kifejezés, ha azt mondom, komoly lenyomatot hagyott személyiségemben az említett író.

 3, Az utolsó alkalom, amikor sírtál egy könyvön?

infernal-devices-covers1.png

Legutoljára négy évvel ezelőtt, 2014-ben sírtam Clarissa Clare Pokoli Szerkezetek két kötetén is: A Herceg és A Hercegnő. Mindkettő könyvben akadtak olyan jelenetek vagy események, mik könnyeket fakasztottak az arcomra. Ráadásul olyan időszakban olvastam a megmentőnek nevezhető köteteket, mely szintén erős nyomásként és befolyással kicsikarta belőlem a sírást.
Meg kell jegyeznem, jobban szeretem a döbbenetet, félelmet, rettegést vagy épp meglepődés érzéseket.

4, Könyvek száma az éjjeliszekrényeden?

Nos, konkrét éjjeliszekrényem nincsen, viszont közelemben tartom az aktuálisan olvasott köteteket. Jelenleg Ransom Riggs – Üresek Várósa kötete jön velem és van kézközelben, hogy bármikor olvashassam.

5, Kedvenc rágcsálnivalód olvasáshoz?

Ahogy a fenn említett blog írónő, úgy én se szeretem étel, ital közelében tudni a könyveket és sose iszom, eszem úgy mellettük, hogy folthagyás esélyét megnöveljem. Igazság szerint nem szeretek olvasás közben bármi mást csinálni, mivel elvonja a figyelmem.

6, Három könyv, amit bárkinek ajánlanál?

Stephen King – Minden sötét Csillag sehol
Stephen King – Rémálmok és Lidércek
Donato Carrisi – Démoni Suttogás

7, Egy kép a könyvespolcodról?

dsc06294.JPG

A jelenlegi mennyiséget tudom csak megmutatni, ezekből Ransom Riggs kötetei kölcsönbe vannak, bár szeretném idővel beszerezni őket!
Akár hihető akár nem, mint ahogy már írtam, számtalan Stephen King könyvet elolvastam és ezek többsége meg is volt. Mellette nagyszerű más könyvek is, 17 évesen két polcnyi mennyiség biztosan összejött a könyvek sokasága. Sajnos sok környezeti befolyás hatására minden túladtam vagy elvesztettem. Nagyon megbántam, hogy így tettem és szeretném megszerezni őket ismét. Újonnan, kizárólagosan sajátomként. Ha az életem folyamán megvett és megszerzett könyveket összetehetném, szerintem kitennének egy beépített két méter széles polcrendszert, köztes helyközt nélkülözve.

8, Milyen sokat jelentenek neked a könyvek?

Nincs egyszavas válaszom, s bár igyekszem rövid lenni, ahogy a legtöbb válaszadásnál is, képtelenség könnyen letudni a kérdést. Egyrészt szeretek álmodozni erre igen hamar rájöttem, csupán folyamatosan kaptam a visszajelzéseket, miszerint nem helyes máshol lenni, mint a jelen. Pedig világ életemben szerettem agyamban más világokba menni, fantázia birodalmamba menekülni és ott élni, képzelődni, kitalálni lehetetlen dolgokat. Mára teret kapott eme Csodaországomban a Horror is, amit nem bánok, mert így teljes a világom. Mióta rájöttem a könyvek fantasztikusságára azóta imádok olvasni és el se tudnám képzelni enélkül az életemet. Büntetlenül elvonulhatok egy másik dimenzióba és nem hord le senki, mert nem vagyok a jelenben. Akkor merülhetek el és olyan világok történeteibe, amikor akarom, és amibe akarom. Élvezem, ahogy megmozgatja agysejtjeim képzelőerejét és szó szerint szórakoztat, ahogy belső világ, amolyan általam felállított vásznon megelevenül az olvasott rész és eljátszódik, majd lassan részese lehetek az egésznek.
Igen, én szívesebben élek képzeletvilágban és élem az életem ott, sem mint a valóságban. Minden percnek örülök, amit gondolataimmal és képzeletemmel tölthetek, mert vigasztaló, biztonságos és csak is az enyém. A könyvek fejlesztik képzelő erőm képességeit, okítanak, hogyan lehessek én is jó író és miként oszthatom meg fejemben meglévő hatalmas birodalmat még akkor is, ha az borzalommal és horrorral tömött néhol.
Szóval, nagyon sokat jelentenek a könyvek és az írok által adott kikapcsolódó menekülés.

d87eb2ba501619e7fe3489b757cd451a.jpg9, Legnagyobb könyves titkod?

Szintén tinédzser koromban, lehettem tizenöt éves, mikor megkaptam életem első álmoskönyvét. Igen, akkoriban hittem benne és a lehetőségben, miszerint megfejthetem az álmaimat. Párnám alá téve aludtam sokáig és minden reggel igyekeztem feleleveníteni képeket vagy jeleneteket az álmomból feltéve, ha emlékeztem. Leírtam a könyv jelentése szerint értelmeztem és néha viccesen röhejes dolgok jöttek ki, vagy épp vérfagyasztóan ijesztő, halálos jóslatnak megfelelő fejtések. Amiben sokat segített a könyv az az, hogy ameddig használtam és rajta aludtam, reggelente forgattam és olvasgattam lapjait igen színes, akció és fantázia dús, se előtte se utána nem tapasztalt szárnyalást élhettem át éjszakákon át. Titkoltam, mivel idővel rájöttem, hogy az álmoskönyv nem több ideiglenes hóbortnál. Mégis, akkoriban élhettem meg a legfelemelőbb álmokat, melyekben agyam kreativitása maximálisan kibontakozott. Sőt, idővel mintha manipulált volna, mivel ha tudtam, hogy másnap dolgozatot kell írnom, álmomban a „nehézségek elé nézel” jelentéssel bíró szimbólum jelent meg. Meg kell jegyeznem, napközben is böngésztem a könyvet, így minden bizonnyal megmaradt a szó vagy fogalom agyam egyik szegletében.

10, Kihívott bloggereim!

GabriellaShadow and Light blog írója
ViktóriaWikka Gondolatai blog írója
ZsófiaNecromancica blog írója
Anita The Death Goddes blog írója
Bleeding RavenThe Gothic Dream isn’t Dead blog írója

Köszönöm a lehetőséget és azt, ha elolvastad! Kihívottakon kívül bárki más is kitöltheti, akinek kedve támad rá, csupán kérem, juttassa el hozzám a linket, mivel kíváncsi lennék mások írására, válaszaira is. Kihívott feleket is kérem, valamiként jelöljenek meg, hogy értesítést kaphassak vagy küldjék el nekem a bejegyzést! Érdekel a válaszaitok!     Cathreen Misery

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr3113614027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.