2017. augusztus 12. 16:30 - Cathreen Misery

Miskolci Vadaspark – Élménybeszámoló és sok állat

Avagy még egy kirándulás, melyet felírhatok a „megvolt” bakancslistámra.

tumblr_m8ltajs4po1r4w9ppo1_500.jpgAlkalmam és lehetőségem adódott, hogy ellátogathassak a Miskolcon található vadasparkba. Nem haboztam élni a lehetőséggel.
Alapvetően szeretek állatkertekbe és arborétumokba járni, mivel sok olyan élőlényt láthatunk eme gyűjtő helyeken, amit a mindennapokban nem. Például azért, mert az eredeti fellelhetősége vagy élete más kontinensen található. Tény, nem a legjobb látvány egy ketrecbe zárt állat, viszont ha olyan állatkertről van szó, mely a kerítések mellett mindent megtesz, hogy megteremtse élőlényeinek a lehető legkellemesebb körülményeket, talán nem démoni hely egy ilyen. Úgyszintén egy arborétumnál, hiszen a növényeket sem sanyargatásra és megölésre teremtetett. Sajnos akadnak olyan helyek, hol se állat se növény nem élhet rendes körülmények között és meglátja a szenvedéseiket, elszorulhat az ember együtt érző szíve. Legszívesebben ezen helyeket minimum bezáraztatnám és a felelőst, az az a tulajdonost és mindenkit aki tehetett volna a szenvedés ellen, de nem tett, olyan büntetésnek tenném ki, mely elvenné a kedvét örökre az újabb kegyetlenkedésektől.
Miskolc Vadaspark nem ide sorolható sőt, inkább példa értékű helyek egyike. Szeretem a vadasparkokat, mivel általában jobban törekednek a természetességre és a természet közeli kiépítésre, sem mint az állatkertek. Ez alól a Veszprémi állatkert kivétel, mivel ott maximálisan kihasználták a terület adta erdős és növényekkel gazdag részeit. Miskolcon, a Bükk egy szegletében is hasonló a helyzet, illetve szó szerint erdőbe telepítették a parkot, mely magába foglalt rengeteg állatot. Meglepődtem, mikor oda érkezve a térképre tekintve felmérhettem, mégis hány állatról és mekkora területről van szó. Ha még esetleg valaki nem járt volna ott, akkor előre adnék tanácsot, amit nekem nem adtak meg. Mármint, következtethettem volna a helyből és abból, hogy hol van, mégsem készültem. Nem árt kényelmes fedett cipőben és túrázásra vagy erdő sétára használatosabb holmiban menni, mivel az utak például teljesen földesek vagy kavicsosak. Amivel szintén semmi baj nincsen, hiszen így is közrejátszottak a természetességben. Inkább a szandál, melyben ott voltam és felfedező útra keltem, nem épp ilyen terepre lett megalkotva. Sok árnyék is rendelkezésre állt, ami jól jött a hőségben. Akad büfé, a bejáratnál szuvenír bolt, a parkban elegendő pihenő hely és mosdó is rendelkezésre áll. Igazság szerint az egyetlen kirívó, nem oda illő épületet a mosdók jelentették, esetleg a fagyasztó láda a büfé bejárata mellett. A legtöbb épület, fa falakkal rendelkezett vagy apró volt és eléggé körbe nőtte a növényzet. Bátran ajánlom bárkinek, aki egyszer arra jár és lehetősége adódik, hogy betekintsen, mivel fantasztikus egy hely! Elvarázsolt, élményekkel gazdagított és sok izgalmas, illetve hazai állatvilágból is akadt szép számmal példány, ami szerintem nem árt. Jó, ha tudjuk, mi honos az országunk területein belül, vagy a szomszédságban.
Most nem húzom olyan hosszúra az írásom, mint a nyaralásnál, mivel ez a kis kiruccanás, vagyis kaland nem eltervezett volt, inkább meglepetés, váratlan lehetőség. Személy szerint minden alkalmat megragadok, legyen szó nyaralásról vagy más célból való utazásról, mely alatt érinteni lehet állatkertet, botanikus kertet, kiállításokat, érdekességeket és látni valókat (várak, múzeumok, szobrok, etc.). Úgy vélem, a lehetőségeket mindig meg kell ragadni és élni kell a helyzettel, hiszen sosem tudhatjuk, mikor adódik meg ismét. Ráadásul sok akad, melyet megismételnék, viszont örömmel tölt el a tudat, hogy legalább egyszer láttam / halottam/ átéltem az ottani adottságokat és részese lehetett egy kis időre az életemnek. Elmondhatom, hogy bizony az életem útja bővült egy ilyen mellékúttal, mely gazdagítja a minden napokat és kellemes vissza emlékezéseket adhat a későbbi időkben.
Ne halogassunk semmit és ne hagyjuk elrohanni a jelent! – Szerintem.

Következzenek a képek, alattuk apró megjegyzésekkel.

Elsőnek olyan terembe értünk, ahol nem csak állati koponyák, de egy barátkozó kedvű kaméleon is akadt. Szimpatikusak lettünk egymásnak, első látásra. Az állati koponyák kifejezetten tetszettek!

DSC05148

DSC05149

DSC05135

Az új barátom. :D Egy ideig fogdosta az üveget, majd megunta. Szemei olyannyira nem függtek egymástól, hogy az eszméletlen volt. 

DSC05145

DSC05143

Olyan sok a fekete vagy sötét barna fagylaltokról készült fotó (világszinten), hogy úgy döntöttem az ottai fagylaltosnál: kivételesen ellentétesen döntök a választásnál. A kék vattacukor, az alsó tutti-frutti. Úgy neveztem el: Az unikornis fagylalt. Még az eladónak is tetszett az ötletem. :D Ennél színesebb és édesebb fagylaltot sem ettem még. 

DSC05162

Az őrző. No, meg igazi modell.

DSC05174

Emlék a kihalt állatok részére, szobrok formájában.

DSC05177

A már kihalt dodó. 

DSC05179

Egyik híres és népszerű állatunk látható. 

DSC05191

Cicaaa :D Sok, sok cicaaa! (Komolyan volt belőlük bőven.)

DSC05270

DSC05253

DSC05286

DSC05255

A helyszín szerelem volt első látásra. Mellettem ami nem látszik, remek pihenő helyezkedett el, gyönyörű kilátással bármerre, amerre az ember tekintett. 

DSC05263

Mikor a kecske azt hiszi ételt kap, igazán fotogén tud lenni. 


DSC05229

DSC05230

Kis kíváncsi.

DSC05289

DSC05242

DSC05246

DSC05247

DSC05251

Zsírfarkú egér aki nagyban álmodik. Mégpedig a kép után úgy tűnt, nagyban lakmározott. Azért zsírfarkú, mert hátsó farkában tárolja a szírt és a vizet, mint teve a púpjában. 

DSC05293

Tengeri malacok, azaz a ragadozó madarak vagy más húsevők eledelei. Igen, ők ezért vannak ott az állatkertekben / vadasparkokban. El is neveztem ezt a kettőt Ebéd és Vacsi-nak. :D

DSC05279

S végül a szuvenír bolt pultjánál leltem meg a park legbarátságosabb macskáját. Épp nézegettem, mikor a lábamhoz simult, s mire letekintettem elterült. Rendesen megsimogattam a nagyon jól tartott macskát. Ennél jobb viszontlátást nem is kívánhatna az ember.

DSC05303

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr9412741762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2018.08.15. 03:58:47

Van ám itt Miskolcon még sok szép látnivaló - a diósgyőri várat se hagyd ki! Különösen nyáron és ősszel kifejezetten jó ötlet meglátogatni, nagyon hangulatos. A Barlangfürdő is felejthetetlen élmény, kisgyerekkorom óta a kedvenc strandom, ilyenkor a 40 fokos hőségben különösen időszerű ellátogatni oda :)

Ha itt jársz Miskolc környékén, szállást tudok biztosítani Neked :)

Cathreen Misery 2018.08.17. 13:16:03

@Reactor: Köszönöm, de a szállás szerencsére alapból megoldott ott, párom rokonain keresztül. ^^ Viszont sajnos még nem jutottam el Miskolc más nevezetességeihez. Idővel szeretném őket látni, köszi a tippeket!