2018. április 14. 10:25 - Cathreen Misery

Könyvkritika – Vérbe öltözött Anna

Kendare Blake egyik irományának véleményezése

covers_181239.jpgEl kel ismernem, hogy ennél a könyvnél elsőre a címe fogott meg és keltette fel az érdeklődésemet. Úgy véltem, ilyen címmel rossz nem lehet és a horror műfajt frissítő jelleggel valami újat és valamit nagyon jót ad, majd ha elolvasom. Természetesen elolvastam a fülszöveget is, anélkül nem veszek meg egyetlen könyvet sem. S bár végül az irományt elektronikus formában olvastam el, megbántam még azt is, hogy egyetlen percet is szántam rá.
Mert csalódást okozott. Ilyen címmel, olyan fülszöveggel és ama borítóval teljesen másra számítottam és igazság szerint, szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni abból a történetből. Ehelyett az egész külsőség csak figyelemfelkeltésből volt, nem több. Keserű szájízzel fejeztem be a gépemen a történetet.Kár érte. Nagyon kár.

A történet ügyebár mondhatni majdnem olyan, mint minden más kísértet históriás darab. Akad egy szereplő, aki látja az elhunytakat és ez jelenti az alapkonfliktust. Utána képbe kerül a kísértet, akivel valamiért egészen más kapcsolatba kerül, mint az eddigiekkel és ez jelenti a különleges helyzetet és kalandot. – Mindezzel nem lenne bajom még annak ellenére se, hogy bőven rejt magában sablonos, már-már unalmas elemeket és alap tényezőket. Úgy vélem bizonyos műfajoknak már eléggé kiaknázták és szerte ágazóan szétszedték ahhoz, hogy ne lehessen teljesen újat alkotni benne, ilyen a kísértet történetek is. Ha cselekményt akarunk, ott vagy szellemeket látó szereplőt kell beletenni vagy olyan kísértet, aki képes az eddig hitetlen emberek előtt parajelenségeket produkálni. Illetve alternatív fogalommal is felruházható a kísértet vagy szellem fogalom, de azt nehéz lenne horror műfajba öltöztetni. S ahogy már írtam, szerény személyem egyenesen szereti az alap konfekciót. Ami csalódást okozott az nem más, mint hogy nem mutatott ezen tovább. Nem adott valami pluszt, nem jelentett nagy élményt az elolvasása és a horrorhoz annyi köze volt, mint nekem egy újabb űr utazás tervezéséhez. – Pontosan, semennyi. Még thrillernek se nevezhető, mert olyan elemeket se tartalmaz. Csupán van két szereplő meg pár mellék és néha tesznek valamit, döntenek valahogy, alakulgatnak a dolgok, de az izgalmat jelentő részek se tettek feszültté vagy érték el nálam azt, hogy együtt féljek, vagy épp izguljak a karakterrel. Nem ismertem meg egyiket se igazán, így nem álltak közel, tehát nem érdekelt mi lesz velük.
Bár, ha valaki csak most kezdett el barátkozni az olvasás műfajával és nem akar gyerekeknek írt meséket olvasni, vagy csupán nagyon könnyű, agyat jobbára nem igénylő olvasni valót keres, azoknak tudom ajánlani. Nem kap, az ember szívrohamot tőle s ki tudja? Lehet a sok horror történettel találkozott lelkemet már nem tudta meglepni, de azt, aki még csak most kezdett el ismerkedni a műfajjal, ahogy a kísértet történetekkel egyaránt, őt még megajándékozhatja a kellemes időtöltéssel.

tumblr_n2dp2uod9j1qb23uro1_500.jpgSpoiler rész következik. Ha nem szeretnéd megtudni a történet poénját, csavarját, akkor kérlek, ne olvass tovább egészen addig, míg azt nem látod, Spoiler vége.
Spoiler! A semmit mondó történet menet mellett olyan dolog jelentette a nagy csavart, amire nem számítottam, de leginkább azért, mert azt hittem: a többség író lemondott végre a lehetetlen, abszurd, nevetséges szerelmi szálakról. Igen, itt sincs másként. A kísérteteket látó fiú szerelmes lesz a már halott lányba és persze, ő ezt viszonozza. Még csók is csattan közöttük, aztán a lány eltűnik valami kísértet dimenzióban vagy a túlvilágon, ötletem nincs. Van folytatása, ami ezzel foglalkozik, engem mégis hidegen hagyott. Minek kellett ez megint? Nem elég a misztikus lényeket kinevető, gúnyként kezelő alkonyat alkotásokból és társaiból. Zombi szerelem után, még ez is? Rendben tudtam, hogy egyszer ennek is eljön az ideje. Mert egyszer minden idiótaságot meg kell csinálni különben honnan tudjuk, hogy nem érdemes? De az isten szerelmére miért Vérbe öltözött Anna, ahol egy nyávogó, hisztis kísértet lányról szól, aki beleszeret az élő fiúba és viszont? Mert igen, a címnek semmi köze nincs az egészhez! Anna lehet véres a kísértet külalakjával, de komoly tömeggyilkosságokat nem csinált, nem tapad kísértet kezéhez emberi vér sőt, életéről alig tudunk meg valamit. Sajnos élve se volt egy nagy gyilkos. Akkor miért is véres? O, legelőször ijesztően jelenik meg a fiú előtt, hogy elkergesse! Ennyi, ez az indok. Mert hamar átváltozik kedves, cuki kísértet lánnyá, aki megragadt egy helyen. Nem több. Véres Anna nem véres, nem ijesztő, nem nevezhető kísértetnek se.
Teljesen átlagos, szokásos, már tömegével létező és akkor is létezett ifjúsági szerelmi történet, ami csak egy dologgal tér el a többitől: most túlvilági romantikát firtattak, vagyis próbálkoztak vele. Spoiler vége.

Egy szó, mint száz ezerszer többet vártam el a történettől, ha már azt a címet viseli, amit és olyan fülszöveget írtak hozzá, mi felkeltette az érdeklődésemet. El kell ismernem, hogy utálok csalódni akár filmről, akár könyvről, akár emberekről legyen szó. Nem csak az érzés miatt, mely olyankor hatalmába kerít és keserű ízt hagyva maga után bizonytalan ideig melankolikus hangulatba taszít, hanem inkább a tudat miszerint mennyi időt és energiát pazaroltam. Ahogy azt oly sokszor kiemeltem, ezek nekem fontosak és igenis az életem minden egyes percét hasznosan akarom tölteni, mert pontosan jól tudom, milyen elpazarolni azt! És sose kapom már vissza. Egy könyv elolvasása épp úgy elvesz az ember életéből, mint bármi más. Természetesen sok embernél látom és tapasztalom, hogy jobbára senki se értékeli a kapott időt és életet. Amikor mégis rádöbbenne, hogy elpazarolta a lehetőségeit, már késő. Viszont az olvasásnak, mint hobbinak és szabadidő tevékenységnek van egy nagyszerű oldala még akkor is, ha az adott könyv nem jelentett felüdülést és euforikus érzést! Mégpedig ez nem mást, mint hogy tanít. Rossz könyv, jó könyv esetében egyaránt és nem csak író palántákat. Én a Vérbe öltözött Anna óta kétszer meggondolom, milyen könyvet vegyek meg és forgassam a kezeimben. Ha teljesen új, számomra ismeretlen íróról van szó, utána nyomozok és legalább egy kritikát elolvasok róla. A pontos elképzeléseim alapján igyekszek keresni és már elkezdtem írni egy könyv listát, melyeket mindenképp szeretnék megszerezni, olvasni legalább egyszer az életemben.
Megtanultam, hogy ha saját könyvet szeretnék, mit ne tegyek meg benne és milyen hibákat kerüljek el. Tudat alatt elhatároztam magam minden számomra nem tetsző részén a könyvnek, hogy bizony én ezt nem ismétlem meg és törekedni fogok arra, hogy ne essek abba a hibába, amibe az az író is. Természetesen, már eszembe jutott, hogy lehet, én vagyok túl maximalista önmagammal szemben és ezt a szintet néha átruházom már sikeres írókra is és emiatt durva kritika alakul ki bennem. Mégis úgy vélem, nem baj, ha hajt a tökéletességre való törekvés, ez egy bizonyos szintig teljesen egészséges.

anna-dressed-in-blood.png

(A történet két részes, ha valakit érdekel)

Végmondatokban az alap ötlet jó lett volna, láttam benne potenciális lehetőséget egy siker sztorira. De nem lett kihasználva, ráadásul az említett alkotás vonalát követte, ahol az agy csupán annyira kell, hogy feldolgozza a szöveget. De egy általános iskola alsó tagozatos diákja is képes megemészteni a könyvben foglaltakat, s így tekintve kezdő olvasóknak vagy kísértet témával foglalkozó fiataloknak ajánlanám. De semmiképp sem olyanoknak, akik szeretik a horror műfajt és jártasak a témában.
Remélem, idővel pozitív véleményű könyv kritikákat hozhatok.
Addig is kívánok sok olvasással töltött szabadidőt!
Cathreen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr5713833804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.