2018. október 22. 11:08 - Cathreen Misery

A Hét Főbűn Book Tag

Avagy újabb könyv kihívás, kérdés – válasz bejegyzés olvasható.

fantasy-book-wallpapers-28139-5461507.jpg

Nemrégiben elém került egy könyvmoly blog oldala, ahol a fenn megnevezett kihívást teljesítette s kíváncsiságból elolvasva kedvet kaptam én is a válaszok kitöltésére. Az oldal ahol találtam: Ellamara, s a videós, akire ő hivatkozik, s akitől valószínűleg eredeztethető a kérdés sorozat: Matilda videós.
Talán mondanom sem kell, hogy a hét főbűn szópáros fogott meg azonnal a címben s keltette fel az érdeklődésemet. Mindig is kíváncsian vizslattam a keresztény/ katolikus vallás eme aspektusát. Érdekes, hogy már időszámításunk előtt felismertek olyan emberi jellemvonásokat, melyek nem csak Mózes tízparancsolatának megszegéséhez járulnak hozzá, hanem a bűnök szaporodását segítik is elősegítik, ezzel megzavarva egy társadalomban meglévő nyugalmat. Több jellemvonást valamilyen szinten rendes törvények is büntetnek, nem csak a vallás. Mégis, gyakran, naponta ha nem saját magunk által megtett döntések formájában találkozhatunk ezekkel, s valamiért egyikünk se mondhatja el magáról azt, hogy még egyetlen egyszer sem esett kísértésbe valamelyik eredendő bűnnel. S bár ezt a kihívást nem kell véresen komolyan venni, hiszen a kérdésekre tett válaszok nem a megváltásomat szolgálják, mégis úgy vélem, hogy aranyos és érdekes kihívást találtam. Nekem tetszik. Ha te is így vagy ezzel és szeretnéd megválaszolni őket, csak nyugodtan! Csupán annyit kérek, hogy értesíts valamilyen formában, mert szeretném mások véleményét és válaszát is elolvasni! (:

books-recommended-by-stephen-king-850x560.jpg

1 Kapzsiság: Melyik a legolcsóbb könyved?

Ha jól emlékszem még öt vagy hat évvel ezelőtt vettem egy könyvet a Keleti pályaudvaron, talán Stephen King, de lehet, más kedvenc írom könyve lehetett. Sajnos nagyon rég volt ahhoz, hogy megmaradt volna a könyv pontos kinézete, csak arra emlékszem, hogy nagyon örültem neki. Hiszen magánjellegű, adok-veszek könyvárus volt, aki eredeti árhoz képest sokkal olcsóbban adott el könyveket, s ha emellett kifogtam egy jó kis akciót, akkor végképp megérte nála vásárolni. Abban az évben 3x vettem nála könyvet. Sajnos nem tértem vissza, de el kell ismernem: nagyon szeretek használt könyvesboltokba járni vagy antikváriumokban, ahol olcsóbban szerezhetek be könyveket. S nem csak az olcsóság miatt szeretem ezeket a helyeket, hanem a régiség hangulata, illata, használt könyvek különleges aurája miatt is szeretek ilyen boltokba, helyekre járni.

- Melyik a legdrágább?

Nos, a legdrágább eddigi könyvem (ami amúgy ajándékba lett véve, csak előtte elolvashattam a könyvet), az Stephen King Álomdoktor című kötete volt. Ha sikerült beszerezni viszont az Az kötetét, akkor viszont a válasz módosul, mert ügyebár eme horror kötet drágábban fellelhető főleg, hogy összevont kiadásról van szó. S nagyon szeretem a hatalmas könyveket. :D

 2 Harag: Melyik íróval állsz, utálom/szeretem viszonyban?

Ha említenem kéne, talán számomra ilyen Leslie L. Lawrence avagy Lőrinc L. László. Egyik könyvét imádtam, a másikat meg rossz volt elolvasni s egyszerűen nem tudok dűlőre jutni vele kapcsolatban. Szeretem, vagy inkább utálom? Nem tudom. Az biztos, hogy a legutóbbi trilógiája (vagy inkább 4 részes sorozata) amit olvastam, Báthory Orsi történetei kötetekből az első nagyon tetszett és magával ragadott. A második már kevésbé, ott sok kivetnivalóm volt a történettel kapcsolatban és egyáltalán nem voltam vele elégedett, a harmadik meg egyenesen kiborított, hogy miért lett ilyen… nos, nem tetsző. A negyedik részét már inkább elő se vettem. Emiatt nem is tudom, hogy merjek e olvasni mást tőle. Nem tudom eldönteni. :D

darren-shan-lord-loss-book-cover-pics-427551.jpg

3 Falánkság: Melyik könyvet faltad örömmel úja és újra minden megbánás nélkül?

Talán nem lepődtök meg, ha azt mondom, hogy Harry Potter könyveket szívesen olvasom újra, újra és újra. Illetve akadnak régebben olvasott Stephen King könyvek is, melyeket szeretek vagy Darren Shan Démon köteteinek első 3-4 része. Azokat annak idején is elolvastam többször is, bár hozzá kell tennem: azért tettem, mert nem értettem elsőre. Viszont, mivel zseniális történettel van megáldva az egész sorozat, így érteni akartam és részese lenni. Tervben van megszerezni őket, mert Darren Shan démonos és vámpíros történetei egyszerűen csodálatosak és zseniálisak!

4 Lustaság: Melyik az a könyv, amelyiket elhanyagoltad lustaságból kifolyólag?

Ron Aharoni - Ördögi ​körök. Matematikai és filozófiai könyv, ami igen érdekes és még tetszik is annak ellenére, hogy matekból erős kettes voltam világ életemben mégis félbe hagytam. Ehhez külön lelki állapot és kíváncsiság, felkeltett érdeklődés kell s mivel van benne matematika, így különösképp nem érzek égető vágyat ahhoz, hogy mindenképp elolvassam. Pedig, ha már megvan, el kellene.

_32.JPG

5 Büszkeség: Melyik az a könyv, amiről beszélni szoktál, ha nagyon intellektuális olvasónak akarsz tűnni?

Az általam leginkább ismert íróról, Stephen King-ről szeretek olyankor beszélni. :D A helyzet akkor válik érdekessé, mikor beszélgető partnerem is jártam SK életében, alkotásaiban és elég sok mindent tud ahhoz, hogy amolyan tudáspróba helyzet álljon fel. Nem, mintha ellenemre lenne az ilyen társalgás sőt, nagyon jó olyanokkal is beszélgetni, akik szintúgy kedvelik az író munkásságát, mint én.

tumblr_pb1lmt5nef1wdnxxyo1_1280.jpg6 Bujaság: Mely tulajdonságokat találod legvonzóbbnak egy férfi/női karakterben?

Nemtől függetlenül nagyon szeretem, ha a karakter élethű, amolyan halandó emberekre jellemző személyisége van, ami miatt hibázhat. Egyenesen taszít a tökéletes, mindig és mindenhol jól cselekvő, sose hibázó karakter. Emellett szeretem, ha agy és szív párbaj zajlik egy karakterben és emiatt kételyekkel küzd. Szeretem, ha hasonló lesz hozzám valamilyen szinten és emiatt át tudom érezni a helyzetét, döntésének okát és következményét is. Szeretem, ha szenved, közben mégis harcol tovább.
Férfi karaktereknél nagyon vonz a titokzatos, magányos farkas típus, aki azért lett zárkózott, mert olyan trauma érte a múltban, amiért jobbnak látta, ha elzárkózik a világtól és az emberektől. Vagy, ha már férfi karakter, legyen erős, határozott, bátor, mégis legyenek érzelmei, amiket nem rejt el az olvasó elől. A többi karaktertől eltitkolhatja, hogy vannak érzelmei, de az olvasó elől ne. Az nagyon vonzó tud lenni. Női karaktereknél csak egy kikötésem van: ne legyen Bella az alkonyatból. Én, mint női olvasó egyenesen gyűlölőm, ha a női karakter egy gyenge, üres, semmilyen zombinak van beállítva, akinek az élete mások döntéseitől függ, s aki lélegezni is csak azért tud, mert az ösztönös… Nem, egy női karakter bár lehet gyenge, lehet érzelmes, de ne legyen felesleges és legfőképp ne egy hisztis hárpia, akinek a jelenléte több kárral jár, sem mint haszonnal! Az ilyenekkel ki tudnak kergetni a világból.
Vagy azzal a női karakterrel, aki több természetfeletti lénnyel hált már, mint Samantha a Carrie sorozatból (a filmet láttam egyszer, az is bőven elég volt. Meg tudom, hogy van belőle sorozat). Itt konkrétan Anita Blake-re gondolok. Már nem is emlékszem hányadik ágy jelenete után úgy döntöttem, hogy többet nem kérek a történeteiből. Az ő karaktere nem illik az én ízlésvilágomhoz. Pedig emlékszem középiskolában mekkora népszerűségnek örvendett annak idején a története. Az Alkonyattal vetekedett…

tumblr_o7w8jyoqjx1s6frvto7_500.jpg

7 Irigység: Mely könyveket szeretnéd a leginkább megkapni ajándékba?

Nos az Irigységet kiegészíteném erős mohósággal is, mert NAGYON SOK könyv van, amit szeretnék. :D
Ahogy már említettem, Darren Shan könyveknek nem mondanék nemet, de talán részleteznem sem kell, hogy az mennyi könyvet jelent (magyarul megjelent durván 36 kötet). Akkor Stephen Kingtől is lenne bőven mit pótolni az eddig olvasatlan könyvei közül, s mellette régieket is szeretnék ismét megszerezni. S akkor még nincs említve az se, hogy szomjazom valami új horror íróra is, mert hiányzik már egy jó kötet olvasása. Szeretnék jobban belemélyedni Robin Cook könyveibe, mert sajnos, ha egyhez volt szerencsém, akkor sokat mondok. Ráadásul Dean R. Koontz könyveit is szívesen gyűjteném, szóval akad bőven lista, amiről lehetne szemezgetni, hogy mit szeretnék ajándékba. Idővel, lassan, de biztosan, megszerzem őket.

Ennyi lenne a kihívás.
Köszönöm, hogy elolvastad és betekintettél hozzám.
Ha szeretnél az alábbi oldalakon is fellelhetsz és követhetsz, ha úgy gondolod:

InstagramTumblrGoogle+  Moly.hu

(Megjegyzés: Tumblr oldalamon anonim vagy név felvállalással kérdezhettek, szívesen válaszolok rájuk!)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr1714315033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2018.10.24. 02:25:25

Újabb kérdezz-felelek bejegyzés :) Jöjjenek akkor a válaszok!

1-a: A legkevesebb, amiért könyvhöz jutottam, 0 forint volt. Az egyetemi "Csatárlánc" könyvespolcon bukkantam rá Arthur Herzog "Rajzás" című igen jól sikerült doomzday-regényére (a könyvből készült egy eléggé bemocskolt hírű, de aránylag jó film is).

1-b: A legdrágább könyv,amit vásároltam, Zalán Tibor "Papírváros három - Letarolva" volt. Az első két kötetnek barátibb ára volt anno, nem tudom, ez a harmadik mitől olyan speciális,szerintem fele olyan jó nincs, mint a legelső Papírváros volt.

2: Sok olyan író van, akit szeretek - Stephen King, Arthur Herzog, Steve Jackson, Ian Livingstone,Földi Pál, Kurt Rieder, E.S. Fischer, Rejtő Jenő, Frank Herbert, Vladimir Bukovszkíj. A Lakatos Levente-féle szarkamu selejtírókat viszont utálom, olyan emeletes baromságokat adnak ki közpénzen, hogy kinyílik az ember zsebében a bicska, hogy ilyen szemetet nyomnak a mi pénzünkön...

3: Több ilyen is van. A Herzog-művek közül a "Hőség", a "Rajzás", az "Étvágy", Stephen Kingtől az "Az", a "Ragyogás", a novelláskötetek, a "Rémkoppantók", Kurt Riedertől a III. Birodalom-sorozat, Földi Páltól a II. világháború csatáit elemző könyvek, Vladimir Bukovszkíjtől a "Csatárlánc". Elég komoly mű, a benne leírt horror simán lepipál jópár Stephen King-regényt. Frank Herberttől pedig - na melyik! - a Dűne. A Dune II és a Dune 2000 után kicsit szokatlan volt, hogy nincsenek tankcsaták, háromkerekű homokfutók chaingunnal felszerelve, deeeee a bazinagy homokférgek mindenért kárpótoltak!

4: Elég sok könyv van, ami még elolvasásra vár. Két könyv, ami a maffiáról szól, a "Földfelkelte" című szemnyitogató, illetve a SAS túlélési kézikönyv.

5: Ha nagyon a tudásomat akarom csillogtatni, akkor a történelmi jellegű könyvekről,vagy valamelyik Herzog-féle doomzday-regényről beszélek.

6: Nemigen szoktam elemezni, hogy vonzó-e számomra a szereplő, az viszont nagyon sokat dob a latban, ha intelligens, jól reagál a helyzetre, és nem hoz a pillanat hevében irracionális döntéseket.

7: Stephen King-től a "Minden haláli" novelláskötetet. Egyszerűen fizikai képtelenség hozzájutni. Végigjártam az egész Múzeum körutat...sehol egy megvásárolhatópéldány. Bitch, ass, shit!