2018. november 11. 07:08 - Cathreen Misery

13 Film, amit képtelen vagyok Elfelejteni

Avagy örök életű, megunhatatlan, emlékezetes alkotások

16632057335ae9fc77a7fe7522255beb.jpgAlapvetően úgy gondolom, hogy ha már alkotok, akkor arra törekszem, hogy emlékezetes legyen és a befogadok, ne felejtsék egyhamar. Ehhez ügye sok minden szükségeltetik, hogy benne legyen az alkotásban és rendelkezzen is vele, de sajnos vagy sem, nem minden alkotó gondolkodik így. Én nem tudom megérteni azokat a filmeket, könyveket, festményeket vagy bármilyen alkotásnak nevezhető művet mely szellemi termékként megszületett, s mely nem rendelkezik hallhatatlansággal. Mi más lenne az értelme egy szórakoztató vagy csak létező műnek, ha nem az alkotó lelkének hallhatatlanná tétele? Igen, ez kicsit Dorian Grey film féle gondolkodás és ez az egyik film rajta is lesz a top13-on!
Remélem nem gond, de szeretném megindokolni, hogy az alábbi filmek miért maradtak meg az emlékezetemben és miért tudom feleleveníteni őket akármikor, akárhol. Szerintem azon alkotások az igaziak, a tökéletesek, a mindent felülmúló teremtmény, ami képes megragadni egyelten egy pillanatban és örökre ott is marad. Melyeken nem fog az idő és a tér változása, melyet az emberek tovább visznek magukkal szívükben, lelkükben, eszükben. Mindannyian vágyunk a hallhatatlanságra. Én nem ismerek ennél jobb lehetőséget. – S míg engem ezen szemléletek éltetnek és késztetnek az alkotásra, a minél jobb végeredményekre előfordulhat, hogy az alábbi filmek megalkotásánál is, hasonló vágyak sorakoztak fel készítésük során. Tény, hogy egy film elkészítése nem egyszerű folyamat s a hozzá nem értők nagyon egyszerűen és könnyűnek vélik, pedig nem viccből kell gyakorta több ezer fős stáb egyetlen egy filmhez. Tisztelem a filmkészítés szakmának minden területét és emiatt nagyon sajnálom, amikor pénz, idő és energia pazarlódik el egy új megszületésénél – hiszen nem hozta el a várva várt örök életet. Az alábbi 13 film valamiért megmaradt, valamiért én életem végéig emlékezni fogok rájuk s belegondolva hatással voltak rám. Valahogy, valamiként, de eme filmek nélkül lehet, nem lennék ugyan az az ember, ki most írja eme bejegyzést.

 

Következzen 10 Felejthetetlen Film, amik az életem részét képezik:

tumblr_phd760s5el1vmogt3o1_540.jpg

1, Más világ /Other Side (2001 – Filmdráma, Fantasy, Kísértet)

Életem első olyan filmje, amitől rettentően féltem mégis, végig mertem nézni. Többször. Egymás után. A csattanója, amit nem árulok el akkora hatással volt rám, hogy emiatt látni akartam újra, majd újra. Keményen három ijesztő jelenet volt benne, köztük egy jumpscare amit annak idején nem ismertem, mint fogalmat és olyannyira magával ragadott a film 14 évesen, hogy képes voltam igen sokszor megnézni. A történet mellett nagyon tetszett a kor, amiben játszódott, ha jól emlékszem a második világháború végével. Egy anya és két gyermeke várják a harc végét, hogy a férj és családfő hazatérhessen, közben az anyát (Nicole Kidman) rettenetes migrének gyötrik és érdekes parajelenségek kezdenek megindulni a ház falai között. Kezdésnek az asszony házi munkásokat vesz fel, kertészt, szakácsnőt és egy szobalányt, aki néma. A furcsa jelenségek kérdéseket vetnek fel, ahogy az új dolgozók viselkedése is. A film végén persze mindenre választ kapunk, de ahhoz látni kell ezt a filmet. Este, egyedül, egy halvány gyertyafény mellett. – Számomra ez alapozta meg azt, hogy elkezdjek érdeklődni a kísértetek és szellemek iránt.

nq7jt9.jpg

2, Constantine a Démonvadász (2005/ Fantasy).

Szintén serdülőként láthattam először, mert benne volt az otthoni DVD gyűjteményben. 15 éves lehettem körülbelül, amikor először megismerkedhettem az alkotással. A címe fogott meg és eme időszakomban kezdtem erősen érdeklődni a horror, thriller, fantasy műfajok felé. Akkoriban nem tudtam, hogy honnan ered, mi az alapja vagy miért ez a címe. Ahogy a film megnézése közben se merült fel bennem, hogy esetleg Constantine-nak van e előzménye vagy más műve. Egyszerűen élveztem a filmet és azt is, megnéztem annak idején többször is. Mindegyiknél ettem az összes jelenetet s mivel életem első démonos filmje volt, eme alkotás keltette fel bennem az érdeklődést a téma iránt. Utána kutattam fel démonos, ördögös filmeket és próbáltam olvasgatni róla. Nemrég megnéztem a DC sorozatot is, mely John Constantine kalandjait foglalta magába, de sajnos annyira nem volt kereslet iránta, hogy egy évad után abba is hagyták. Pedig számtalan kérdés megválaszolatlanul maradt és szerintem jó sorozat volt! Nekem tetszett. Keanu Reeves meg szerintem ebben a szerepében volt a legjobb, a leghelyesebb, a legleglegje. Az első John Constantine alkotás, a HellRaiser képregény nevezhető.

the-league-of-extraordinary-gentlemen-film-antiheroes-21669393-1920-1080.jpg

3, A Szövetség /The League (2003/Akció, Fantasy)

Nagyon szeretem ezt a filmet. Többször láttam és mindannyiszor tetszett, mert képtelen voltam megunni. A sokféle természetfeletti lények együttese, a poénok, amiket beletettek vagy a kor, melyben játszott, no meg a karakterek magukkal ragadtak. Még maga Hulk is megjelent, ami meglepő így manapság számomra, de Hulk karakterével itt találkoztam először, ahogy Dorian Grey-el is. A film simán élvezhető önmagában mindenféle előzmény tudása nélkül. Részben ennek a filmnek köszönhetem azt, hogy elkezdtem érdeklődni a fantasy alkotások iránt és természetfeletti lények is érdekelni kezdtek, illetve az alábbi filmeket is megnéztem… nem is egyszer. :D Csak ajánlani tudom, s aki nem látta feltétlenül pótolja!

str2_booked0110_leadpic_ma_1-e1507110946461-770x470.jpg

4, Dorian Grey (2009/ Fantasy)

A fenti film után amint megtudtam, hogy megvan ez a film és létezik, rögvest megnéztem. Azóta többször is, bár nem annyira sokszor, mint a Constantine-t. A témája, a hallhatatlanság melyet örök szépségében akart megélni Dorian elgondolkoztatott s ekkor fogantak meg bennem olyan kérdések, melyek valamilyen szinten pszichológiai elmélkedéseket indítottak el nálam. Sőt, idővel talán épp emiatt kezdtem el érdeklődni a fenn említett tudományos terület iránt. A fantasy alkotások között ez is, az egyik nagy kedvencem. Szerintem tényleg helyes és szép színészt választottak Dorian szerepére, nem úgy, mint a Szövetségben. A kettő közül szerintem eme Dorian hozza jobban azt a karaktert, aki hiú és sznob létére beleszeret a saját szépségébe s ezt örökké meg akarja tartani. Elgondolkodtató, mindamellett szintén olyan korban játszódik, ami közel áll a szívemhez. Igen, a Viktoriánus korral vagy az ahhoz közelítő korokkal (előtte, utána) könnyen meg lehet fogni és lenyűgözni. – Amúgy a film Oscar Wild műve alapján készült. Én szeretném majd elolvasni, egyszer mindenképp.

dpke74f.jpg

5, Van Helsing (2004/ Akció, Fantasy)

Az első vámpíros alkotás, amivel dolgom volt. A neve először serdülőként nem mondott sokat, hiszen azt se tudtam mi fán terem Van Helsing. De a borító csábított a DVD-n és nem hagyhattam megnézetlenül. Nem bántam meg. A mai napig nagy kedvencem vámpír témában és szívesen újra nézném akár, most is. Hugh Jackman és Kate Beckinsale karakterei és küllemük első látásra megfogott és imádtam őket. Eme két karakter indított el azon az úton, hogy öltözködésre is már irányba kezdjek érdeklődni. Leginkább Kate külleme az, ami a mai napig példaképem. A vámpírok megtestesítése zseniális volt, ahogy Frankenstein történetét is sikeresen beleszőtték. Csak ajánlani tudom mindazoknak, kik még nem látták! Természetesen a fenn felsoroltakkal együtt, amolyan Fantasy maratónként is kiváló lehet. Azt talán mondanom sem kell, hogy a kor, amiben játszódnak s emiatt a háttér díszletek és elemek plusz szívet dobogtató jelenségek voltak a filmben számomra.

interview-with-the-vampire-1024x576.jpg

6, Interjú a Vámpírral (1994/ Fantasy, Dráma)

S bár az előző film indított el bizonyos témák felé, eme film alapozta meg a vámpír kutatásaimat. Eme Anne Rice feldolgozásnak köszönhetően kezdtem neki a mélyebb megismerkedéssel a vámpírok iránt és ez után faltam a filmeket, amik vámpírokról szóltak, egészen az Alkonyatig (Fúj!). Emellett úgy vélem, ez volt az egyetlen olyan film, ahol mindkét színész kivételesen helyesnek és oda illőnek nevezhető. Tom Cruise és Brad Pitt egész jó vámpírok voltak, ami azt illeti. Foglalkozott az érzelmekkel, ami sok vámpírban nem volt meg, miként a hallhatatlanság bizonyos árny oldalaival (a tested annyi idős marad, amikor át lett változtatva). Ráadásul a vámpírok elporladtak a Napfénytől. Nem csillogtak, nem szaladgáltak vígan, nem, hanem szépen belehaltak és ez így van rendjén! Itt is kiemelkedően tetszettek a karakterek külleme, a kor melyben játszódott, sok háttérdíszlet és karakter jellem. Miként a vámpír fő téma boncolgatása. Kultuszfilm és könyv, egyszerűen kihagyhatatlan és alap alkotás bárkinek, akit érdekli a vámpír világ. Legalábbis, én így vélem. A film Anne Rice azonos című könyve alapján készült.

a-szomszed-lany--57344.jpg

7, A Szomszéd lány/ The girl next door (2007/ Filmdráma, Thriller)

Miután láttam úgy éreztem, lelkem egy darabja megszűnt létezni és a szívemből kivájtak egy darabot. Ritkán vagy szinte sose tudok együtt érezni karakterekkel és a velük megtörtént sérelmekkel, mivel nem mindig vannak jól ábrázolva és bemutatva nekem, mint befogadónak. De ez a film…. ez képes volt elérni, hogy a lánnyal szenvedjek, hogy megbotránkoztasson és elborzadjak, hogy reményvesztett legyek és végül kisemmizettnek érezzem magam. Üresség és mély bánatot hagyott bennem, amiért hálás vagyok. Ez most furcsán hangozhat, de így van. Eme alkotás nélkül nem találtam volna meg azt a célt magammal, hogy én is ilyen hatást keltsek az én műveim befogadásakor. Sajnos nem minden irományom születik lélekszaggatónak, de amelyik igen, azt… eme film miatt történt. Mikor láttam, épp én is sok sok nehézségen mentem át, sőt úgy dereng, hogy a kegyetlen és pokoli életszakasznak korán sem volt vége. Épp feldolgoztam a traumákat s érdekes mód, hozzá segített ahhoz, hogy szembe nézzek velük. Mert rájöttem, hogy az emberek többsége olyan, akár az a kegyetlen asszony ebben a filmben és a fiai épp olyanok, mint a valóságban lévő kölykök: eltanulják a rosszat is, nem csak a jót. S mindenféle lelkiismeret nélkül megtesznek akármit. A film után tudtam, hogy akkor érem el a tökéletességet, ha az alkotásom valamelyikére épp olyan vélemény és kritika érkezik, mint amit éreztem eme film után. Akkor volt sikeres az írásom és történetem átadása, ha ezzel a filmmel érek fel. Amiről úgy vélem, szinte lehetetlen.
Csak erős lelkűeknek ajánlott megnézni! A mai napig nem merem megnézni, mert…. félek, hogy utána soha többé nem tudok hinni.

draco_07_dragon_heart_i_by_princevoldy-d3gxxuq.jpg

8, Sárkányszív/ DragonHeart (1996/ Fantasy)

Igen, a Fantasy filmek nagy hatással voltak rám, ahogy az látható. Mindegyik megmozgatta a hatalmas fantáziával és képzelőerővel rendelkező agyamat és szerettem, miként szeretem, ha képzelgésre és ábrándozásra sarkallnak. Eme film egy igazi gyöngyszem. Nem csak a sárkány témájú alkotások legjobbja, de számomra az eddig valaha látott vagy olvasott sárkányokkal foglalkozó alkotások kiemelkedő kedvence. Emiatt kezdtem érdeklődni a sárkányok iránt majd jöttem rá, hogy szeretem eme legendás és mitikus lényeket. Míg másoknak az unikornis a nagy kedvenc, nekem serdülő korom óta a sárkány és szeretek ilyen holmikat gyűjteni – ahogy az már olvasható volt a blogomon. S nem véletlenül. A sárkány szimbolikája és annak jelentése eme filmben tökéletesen megtestesül. Ráadásul hiába láttam százszor, még mindig megríkat az a bizonyos rész. Ez a film sok mindent elárul az emberekről és el tudom képzelni, hogy az ok, amiért kihaltak (feltéve, ha léteztek, de jó lenne hinni benne, hogy igen), az azért volt, mert jóhiszeműen hittek az embereknek. Mert segíteni akartak és nem ártani. Emiatt a film miatt kezdtem el foglalkozni más sárkányos alkotással, mint az Eragon könyv, WoW játék világa, Skyrim… mind elsődlegesen a sárkányai miatt keltették fel az érdeklődésem. Persze a filmnek van folytatása. De azok borzalmasak. Csak ezt ajánlom megtekinteni és elhihetitek: a kor technikájának fejletlenségéhez képest a sárkány meganimálása mesterire sikeredett! A mai napig helyt áll a géppel megrajzolt lény!

crimson-peak-biborhegy-poster-e1444849265730-1024x576.jpg

9, Bíborhegy /Crimson Peak (2015, Gótikus, Romantikus Horror)

Ahogy azt sokszor már hangoztattam, én tényleg eleinte azért ültem be eme filmre, mert a látványt akartam látni. Mielőtt a moziban megtekintettem volna eme zseniális alkotást hallhattam olyan film véleményt, miszerint a díszletek, a helyszínek, a kosztümök, minden maximálisan odafigyelt és kiemelt gondossággal lett megalkotva a filmhez. S ennyi az egész film. Művészien kivitelezett háttérképek egyvelege. Mondjuk, én kiegészíteném azzal, hogy a főszereplő semleges személyiségén túl, mely erősen Bella-ra hajazott, a film maga nagyszerű volt! A testvérpár, a kastély, a szellemek és igen, az a sok szemet gyönyörködtető, korabeli díszlet, édes isten! Rajongok ezért a korért, szóval engem lenyűgözött a film. A Testvérpár titka egyszerre volt borzalmas, mégis érthető és… szerethető. Sajnáltam őket, de közben megbotránkoztattak. A kastélyuk meg olyan hely volt, ahol szívesen laktam volna. Igen, simán. Lehet, hogy látvány film. Lehet, hogy nem izgulom halálra magam rajta, de szórakoztat és néha igenis, kellenek az ilyen alkotások! Számomra kiemelkedő a romantikus horror-ok között, hiszen ezelőtt nem nagyon volt szerencsém ilyesmihez, vagy elenyészően. Szeretném, hogy eme műfajból is többet befogadhassak s a vágy a filmnek köszönhető.

342515.jpg

10, Álmos Völgy Legendája/ Sleepy Hollow (1999, Horror)

Serdülőkorom első Tim Burton alkotása és egyben Horror – Fantasy filmje. Annyira imádtam a filmet, hogy egy hónapon belül háromszor is megnéztem és a mai napig szívesen előveszem. Már majdnem tudom betűre pontosan a magyar szöveget, nem érdekel. Ez a film indított el azon, hogy érdeklődjek Tim Burton mesterségei után és kezdtem el nézegetni a filmjeit, olvasni az életművét és egyre jobban befogadni eme zseniális alkotó elvont, sötét és mégis különc stílusát és világát. Tim Burton egy ikon, egy kiemelkedő alkotó, egy korszakalkotó rendező. Olyan ember, aki szintén példaképem és azért, mert nem nyomta el valós önmagát és olyanokat alkotott, amik őt tükrözik. Mindegy, ki mit gondol az alkotásairól vagy elképzeléseiről, mik agya sötét rejtelmeiből jönnek elő, ő őszinte marad önmagához és a belső világához. E film miatt nézhettem még meg a Halott Mennyasszonyt, mely a második legzseniálisabb és legjobb filmje, amit valaha készíthetett s mily érdekes, mindkettő film alap alkotás a Dark-Goth Szubkultúra tagjainak többségénél. Mint Poe versek. Szinte nincs olyan stílusbeli, ki ne szeretné eme alkotásokat. A mostani Halloween rémmeséket is, eme film és az általa feldolgozott legenda ihlette.

1.jpg

11, Magasfeszültség/ Haute Tension (2003, Slasher Horror)

Az első tudathasadásos és francia horror film egyszerre, mit befogadtam. Imádtam! Ijesztő volt, és mint első tudathasadásos film igen rémisztően hatott a vége és az egész film egyaránt, de eme film óta érdekel kiemelten a hasonló témájú filmek és előszeretettel nézem meg őket, mindegy horror vagy thriller, esetleg kevert e (például A Viharsziget, Széttörve). Mióta olvasgattam mentális betegségekről, azóta a tudathasadás gyakran felkelti a figyelmem és egy időben szakoldalakat, ahogy szaklapokat olvasgattam a témában. Érdekesnek vélem az agy eme „hibáját”, mert hát egy ennyire zseniális és összetett szerv még ilyenre is képes lehet…. akkor mi minden van, amit még nem fedtünk fel az agyunkkal kapcsolatban? Jó sok minden. Ráadásul szeretem azt a félelmet, amit a kétségre és bizonytalanságra alapoznak az ilyen alkotások hiszen, nem tudhatod KI áll előtted. Lehet, tudod, hogy a test kinek a nevéhez köthető eredetileg, de hogy igazából kivel beszélsz, már nem. S ennek nincs semmiféle külső jele, csupán egyetlen egy: az eredeti személy nem emlékszik arra, hogy mit tett vagy mondott. Legalábbis a horror filmeknél. Ennél persze sokkal összetettebb a betegség és árnyalatokban más formája is létezik, viszont amit ki lehet aknázni a témában a félelemkeltés érdekében, az ebben a filmben (is) megtalálható. Ráadásul nő a főszereplő! Beleborzongok, ha csak felelevenítek jeleneteket. Nem szabad kihagyni!

freddy-krueger-wide-wallpapers-dekstop-1.jpg

12, Rémálom az Elm utcában/ Nightmare on Elm Street (1984, Misztikus – Slasher Horror)

Ahogy sok horror rajongó esetében, úgy nekem is eme film hozta el az igazi áttörést, az első rettegéssel telt éjszakát és álmatlan heteket. Eme film igazán megfélemlített s mivel tapasztalatlan voltam a horror filmek terén, nem fogadtam be annak idején 14 évesen túl sok alkotást, így komoly hatást gyakorolt rám, s mint friss kezdő, erősen megérintett. Soha nem felejtem azt a jelenetet, ami kiemelten megrémisztett, pedig belegondolva semmi logika nincs benne. Ujjaim közül leskelődtem ki, mikor megláttam, hogy Freddy az áldozata inait kihúzza végtagjaiból az álmában és bábként kivezeti, az épület tetejének szélére majd eléri, hogy leugorjon. Az áldozat alvajáró volt s mennyire ironikus, hogy babaként kivitte a tetőre különösebb megerőltetés nélkül. Persze akadtak már rémisztő jelentek, de ez maradt meg a legerősebben. Emellett még mindig nem alkottak olyan kiemelkedő és zseniálisan egyedi horror filmet, mint amit Freddy-vel megteremtettek. Álmokban kísérteni és gyilkolászni, így megölhetetlenné tenni az ellenfelet? Olyan eredeti ötlet, aminek a mércéjét már-már lehetetlen megütni. Nem véletlenül lett kultikus film, egy ikon, a horror műfaj egyik alap alkotása és arca. Nem véletlenül emlékszünk vissza rá, mint a legeslegjobbra, hiszen bár a technika, amivel készült mai szemmel elavult, a történet ötlet felülmúlhatatlan. Én teljes mértékben megértem azokat, akik foggal, körömmel ragaszkodnak a filmhez és váltig állítják, hogy életük legjobbja. Nem is eme film a mércém, mert ha ehhez képest akarnék alkotni, akkor csalódottan be kellene ismernem: nem tudnék jobbat. Hasonlót lehet, kicsivel rosszabbat simán, de olyan ötlettel előrukkolni, ami teljesen új irányt és témát adhat a Horror műfajnak s olyat érint, amit eddig soha senki, képtelenség. Annyira sok alműfajt vagy témát kiveséztek már, hogy képtelenség teljesen újat alkotni. Hiszen, ha valaki ismét álmokkal kapcsolatos horror filmet készítene, nem az lenne az első gondolat, hogy koppintotta Freddy történetét? De hogy nem! (:

avp-predalien.jpg

13, Alien és a Predator filmek/ Alien (1979- 2017) / Predator (1987-2018)

Az utolsó helyre gyűjtőnév kellett, ugyanis nem tudtam választani. Mindkettő film sorozat nagy hatással volt rám, ahogy a kevert Alien vs Predator részek is. Sőt, ez utóbbi a Predator filmekhez kötik inkább és annak az univerzumát bővítik, ha jól értesültem róla. Mindegyik film tetszett, de természetesen az elsők voltak a legjobbak. Mindkettő életem első sci-fi élményének is mondható főleg az Alien, hiszen előtte nem láttam más alkotást az említett műfajban. S mint Horror Sci-fi, szerintem kiemelkedően jó alkotások lettek az Alien-ek. Egyszer szeretném elolvasni a könyveket, hiszen ezek is adaptációs filmek avagy, a történet először könyv formában látott napvilágot. Igazság szerint nem bántam, hogy a két univerzumot összevonták két film erejéig s szerintem simán kihozható eme gyurmából egy remekmű, de sajnos folyton elrontják. Minél jobban nyúlnak az univerzumokhoz és igyekeznek lehúzni ezzel egy kis pénzt az emberekről, annál jobban meggyászolják a maga zsenialitását, amit az első részek teremtettek. Olyanok lehetnének, mint a Star wars vagy Harry Potter. Külön, saját világot teremve rajongókat gyűjtögetve maga köré, egy komplex fantáziát alkothatnának. De nem, a rossz filmekkel meggyalázzák őket. Bár, például a Prometheus nekem kifejezetten tetszett, mint önálló film, mint köthetően az Alien világhoz. S bár az első rész újradolgozása lett, el lehet tekinteni tőle. Egyszer mindenképp újra akarom nézni ezeket a filmeket, hiszen olyan műfajt teremtettek és világokat, amiket nehéz megismételni.

Nos, ennyi lenne az újabb filmes bejegyzésem. Remélem akadt olyan, amihez meghoztam a kedvet! Várom kommentekben a ti kedvenc 10 vagy 13 darab filmeteket!
Köszönöm, hogy benéztél!       Cathreen Misery

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr314362153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2018.11.14. 16:35:38

Egy, kettő, Freddy érted jő! :D