2018. december 07. 07:34 - Cathreen Misery

Téli Depresszió

Idézetek, rövid gondolatok az aktuális érzelmi állapotomból.

tumblr_oshkxk0csx1wss3bio1_1280.pngJó ideje kikívánkoznak már belőlem ezek a gondolatok. Úgy érzem, eljött az ideje. Talán azért, mert az érzelmek túlhalmozódtak s ideje valahogy megtestesítenem őket, máskülönben felemésztenek. De lehet azért, mert ők örökre velem maradtak, csupán a minden napok rohanásában s szabad időmben való aktív hobbi töltés mellett egyre kevesebb időm és energiám marad hagyni ezeknek… az emlékeknek és érzéseknek, hogy felelevenüljenek. Persze ennek ellenére akadnak pillanatok, amikor tehetetlenül állok s bámulok előre, vagy begyakorolt cselekvés sorozat végzése közben arra koncentrálok, hogy az arcomon ne tükröződjön vissza semmi. Ugyanis a képek életre kelnek s videószerű jelenetekkel lezajlanak a lelki szemeim előtt újra, majd újra. Néha részletesebben, néha kevésbé. Elfelejtettnek hitt emlékek tőrnek elő, vagy már ezerszer végig nézett másik jelenet ugrik előtérbe és megkínoz megint, majd megint. – Ezt az állapotot, folyamatot, érzéseket hivatott a bejegyzés magába foglalni.
Illetve, úgy alakult a jelen a múltbéli döntéseimnek hála – amikről úgy véltem még akkor, hogy pozitívan fog hatni a jelenre – melyek erős kihatással vannak a lelkemre, elmémre s így a döntéseimre, testemre s az egész életemre. Őszinte leszek, nem vágyom másra, mint sem elzárkózni az emberek elől egy százszázalékosan biztonságos négy fal közé és élvezni a magány adta csendet, nyugalmat és szabadságot. Persze kérdezhetnék sokan, miért érezném magam szabadnak a 4 fal között, s a válasz nagyon egyszerű. Ki akarom zárni azt a sok embert, azt a sok idegent, azt a sok ingert, környezeti hatást, tapasztalatokat, amiket emberek között megélek akkor is, ha nem akarok. S kizárva mindezt sokkal inkább érzem magam szabadnak a 4 fallal körbevéve, sem mint azon kívül a birkanyáj között. Nekem az emberi tömeg a börtön és a közösségi terület a pokol.

Mielőtt bárkiben felmerülne: nem adom fel. Nem kell aggódni, egyszer ebből is kilábalok, kimászok a gödörből, felkelek, leporolom magam aztán emelt fővel tovább megyek. Ahogy eddig is tettem. De az érzéseknek nem lehet parancsolni és nem is akarok. Azok megszületnek, s ott maradnak. Szeretném, hogy hasonló sorstársak is lássák: nem szégyen és nem baj, ha ezek a gondolatok vagy érzések hatalmukba kerítenek. Emberek vagyunk lélekkel. Add ki magadból, mond ki vagy alkotásoddal teremtsd meg, de ne nyomd el ami benned van! S aztán lépj tovább. Mert az élet nem áll meg senki kedvéért vagy bánatáért.
A művészet meg azért különleges, mert ezeket a gyakran felületesen leírt érzéseket igyekszik minél jobban felfoghatóvá és láthatóvá tenni. Vagy épp, hallhatóvá. Nekem ez a bejegyzés az, ami kellett. Aminek meg kellett születnie. Ne keress benne logikát, se értelmet. Csak van. Az én szemszögemből.
(Ha akad, ami tetszik és szeretnéd megosztani, csak nyugodtan. Annyit kérek, hogy cserébe tüntesd fel a művész álnevemet. Köszönöm!)

****

tumblr_me7ezvbsji1rdbbqqo1_500.jpgSzeretem a telet. Hogy miért? Mert olyankor a csontig hatoló hideg érzésétől tudom, hogy még élek s nem egy álomvilágban sínylődöm. Szeretem, ahogy a fagyos fuvallat megpróbál a bőröm alá kúszva megölni.”

****

„Amikor leesik, az első hó mindig arra gondolok: Bárcsak soha ne állna meg s a hetekig tartó felhalmozódott hótakaró alatt egy nap elbújva örökre álomra szenderülhetnék.”

****

„Már értem egyes népcsoportoknál miért a fehér a gyász színe. Hiszen a természet mondhatni meghal, amikor eljön a világos és fagyos tél.”

****

„Legszívesebben kitárnám ablakomat, levenném a fűtést és hagynám, hogy szép lassan s csendben elringasson a tél fagyosan simogató szellője. Átjárva a szobát lehűtené, testemet s végül elkísérne egy másik helyre.”

****

Nem kívánok mást az év végére, csak rengeteg havat. Sok, sok gyönyörű szép fehér, hideg lepellel takart tájat.”

****

„Az Ősz felkészít a melankolikus állapotra, majd amikor azt hinném, sikerült kilábalnom belőle jön a Tél s beletaszít egy mély és sötét depresszióba.”

****

Míg mások örülnek és vigadoznak a Karácsony közeledtére, addig én évről évre egyre jobban utálom és legszívesebben elkerülném ezt az átkozott időszakot. „Ráhangolódás”, mondják az ünnep kedvelői. „Mennyire szép, szeretet teljes időszak ez, nemde?” Hangoztatják. Nos, egyáltalán nem. Nem szól másról, csak az év ezen időszakában való költekezésről, mely általában rettenetesen megvisel mindenkit. A hazug mosolyokról, a pénzen megvett törődésről és szeretetről, miket elhanyagoltak az év többi időszakában. Nem szól másról, csak anyagiasságról, színjátékokról, hazugságokról. Nincs benne se szép, se kedves és az önzetlenséget sokan hírből se ismerik. Az ajándékoknak oka van: megveszik rajta a másik szeretetét, bizalmát, barátságát. Elvárnak cserébe valamit vagy így próbálnak leróni egy tartózást. Kényelmetlen kötelezettség és hatalmas teher az egész. Mégis mosolyogva és vidáman veti magát az embertömeg a karácsony „szellemi” hangulatába s az így megkövetelt vásárlás sorozatának időszakába. Ráadásul, amit a legjobban utálok az egészben, amikor elvárják, hogy alkalmazkodjak. Hadd döntsem már el, hogy ünneplek e s ha igen hogyan, mit és miként.”

****

„Ne aggódj, karácsonykor is épp úgy utálok mindenkit, mint az év összes többi napján. Engem nem hatnak meg a csillogó díszek és álcázott arcok.”

****

tumblr_nmg6qmvsub1skv9q0o1_540.png„Egyre erősebben, egyre jobban egyre kitartóbban csak is arra vágyom, hogy hagyjanak békén az idegenek és egyedül lehessek a szobám négy fala között. Gyakran úgy látom, hogy ez hatalmas kérés annak ellenére, mennyire egyszerűnek hangzik.”

****

A megbocsájthatatlan tettek és döntések gyakran nem azért emésztenek fel belülről szépen lassan, mert más nem bocsájtott meg értük, hanem mert én magam képtelen vagyok szemet hunyni felettük. Annyira bánom, annyira visszacsinálnám, ha lehetőségem lenne rá, hogy szó szerint fáj a vissza emlékezés. – Bárcsak ne így tettem volna – gondolom mindannyiszor.”

****

„Nem tudod mi az igazi fájdalom, míg összetörve a szívedet szilánkosra nem tiporják s neked kell összeszedni a darabjait aztán összeragasztani.”

****

Szeretet? Ugyan már, ne nevettess! Nincs ilyen! Önzetlen meg végképp nincs, csak a mesékben. Ritka kincsek ezek, amiket sokan fel se fognak, hogy mit jelent mégis, úgy vagdalóznak a szavakkal, mintha pontosan tudnák. S én pontosan tudom, milyen az ilyen embereknek hinni aztán elszenvedni, ahogy hazudnak, cserben hagynak, bántanak és sérülést okozva ott hagynak szenvedni az út szélén.”

****

„Nem akarok írni, se rajzolni. Nem akarok élni se. Nem akarok semmit. Mire vágyom akkor? Csendre. Nyugalomra. Egyedüllétre.”

****

„Rohanó életben egy percnyi pillanat sincs morfondírozni önmagunkon vagy lelki titkainkon. S mikor azt hiszed rendben vagy, akkor csap arcon a múlt és közli veled: tele vagy traumákkal miknek a sebe újra vérez.”

****

Lassan sétálva felnézek az égre s figyelem a gyülekező sötét távoli felhőket. Az emberek menekülnek s félik a vihar közeledtét, de én egyre csak várom, s arra áhítozom: kapjon el most. Zúdulj nyakamba hóvihar, áztass el esőfelhő, ne kímélj téli klíma! Érezni akarom a természet jeges haragját, a halál közeli állapot dermesztő fuvallatát. Érezni akarom, ahogy csipkedi a bőröm s alámászva fojtogatni próbál. Érezni akarom, ahogy testem küzd a kihűlés ellen s felüdülést jelent egy fedett, meleg helyre bújni. Lassan sétálva reménykedek egy fagyos télben, hol az aktuális időjárás tökéletesen tükrözi lelkem állapotát.”

****

„Hurrikánként törnek fel a szomorú, fájdalmas és könnyfakasztó érzelmek s emlékek. Majd amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen tűnnek el s mérhetetlen sötét ürességet hagyva maga után jeges hideg tátong szívem helyén.”

****

„Azt hiszik, azért mosolygok s vagyok kedves, mert ez az alaptermészetem. Pedig nem igaz, csupán az emberek nem faggatóznak, ha boldognak hisznek, hanem békén hagyva tovább állnak. Tegyenek csak így! Úgyis ezt akarom…”

****

Néma sikolyoknak van a legnagyobb súlya.”

****

tumblr_pbaqtx4rjz1txg447o1_540.jpg„Sírnék zenékre vagy filmekre. Sírnék emlékekre, melyek feltörtek. Sírnék csak úgy, mert jól esne. Sírnék az idők végezetéig egészen addig, mikor már nincsenek érzelmek.”

****

„Azt az embert nevezik erősnek, aki egy kamiont képes elhúzni teljesen egyedül. Ha látnák mennyi erőt és akaratot igénybe vesz nap, mint nap a sírással és érzelmekkel való küzdelmem, talán engem is elismernének. Mégis, titkolom eme jelenséget és az ok egyszerű: nem láthatja senki gyengeségemet.”

****

„Mikor azok törik össze szívedet és roncsolják szét lelkedet kikben a legjobban bíztál, kiket a legjobban szerettél s kikért feláldoztad volna egy időben saját magadat, csak hogy ők tovább élhessenek, akkor helyrehozhatatlanul valami többször eltörik benned s soha többé nem forrasztható már össze. Akkor megváltozol, más leszel. Azok a sebek gyógyíthatatlanul égnek és viszketnek.”

****

Inkább a simsben élem ki a vágyaimat, mert ott nincs erőszak és brutalitás. Ott a legrosszabb dolog, ami történhet velem, hogy csúnyán beszél egy másik sim valami érthetetlen nyelven s én nem törődve vele tovább állok. Ha verekedésre kerül a sor, a simek nem sérülnek lelkileg és nem lesz mentális gondjuk miatta. Bárcsak sim lehetnék. Egyszerű, üres, remek színész.”

****

„Csak olvasni és írni. Ez a kettő tud legjobban elvonatkoztatni a valóságtól. Attól a létformától, amit gyűlölők, s amiben nem akarok élni.”

****

Kedvtelenül, energia hiányosan s magányra vágyva, szomorúan telnek a téli napok s éjszakák. Szeretem ezeket a téli napokat.”

****

„Az álmom, hogy annyi pénzem legyen, amivel megteremthetem a magány tökéletes közegét. Áthatolhatatlan, hangszigetelt falak, mely messze található az emberektől s ahol annyi időt tölthetek, amennyit akarok.”

****

Cathreen Misery

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cathreenmisery.blog.hu/api/trackback/id/tr2914450376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.